Skip to main content

SÅ LYCKAS DU MED

JULBLOMMORNA

December må vara den mörkaste månaden på året då trädgården ligger i vila. Men det är också en tid då vi förgyller mörkret med ljus, härliga blommor och dekorationer.

AMARYLLIS

Amaryllis Hippeastrum x hortorum
Kommer ursprungligen från sydamerikanska kontinenten där det finns 75 kända arter. De första kom till Europa på 1700-talet och den senaste kända arten Hippeastrum x papilion, fjärilsamaryllis upptäcktes så sent som 1967 i Brasilien.

Skötselråd
En planterad amaryllis som köps i knopp ska placeras ljust men trivs också en bit in i rummet. Den behöver vattnas sparsamt annars blir stängeln för lång. Eventuellt kan man staga upp den med en blomsterpinne eller stöd så den inte välter, eller skära av blomstängeln till snittblomma. Läs mer hur du lyckas här >

Skötsel som snittblomma
Sätt en gummisnodd eller tejp längst ner på stjälken så förhindrar du att stjälken ”rullar upp sig”. Ge den kallt vatten och byt ofta, då kan den stå mellan 12 till 15 dagar.

ARDISIA

Ardisia Ardisia crenata
Ardisia kommer ursprungligen från Japan och har blivit en omtyckt julväxt för sina lysande röda bär som sitter kvar mycket länge.

Skötselråd
Ardisian trivs i ljusa lägen, dock inte stark sol. Vattnas sparsamt under vintern. Duscha den gärna.

JULKAKTUS

Julkaktus (Novemberkaktus) Schlumbergera-hybrider
Sitt latinska namn har den fått från botanikstuderande Fredrich Schlumberger. Ursprunget till dagens hybrider kommer från arterna Schlumbergera truncata och Schlumbergera russelliana som växer i bergsområdena i nordöstra Brasilien. Där lever de som epifyter uppe i trädkronorna. Genom det intensiva korsningsarbetet att få fram bra sorter har skillnaden mellan Novemberkaktus och Julkaktus i stort sett försvunnit.

Skötselråd
Ställ plantan ordentligt ljust och vattna med gödning under blomningsperioden. Vattningen ska vara lätt och jämn under blomningen. Därefter behöver växten torka upp mellan vattningarna. Vattna genom att skölja genom den.

JULROS

Julros Helleborus niger

Julrosen Helleborus växer vilt i alperna både i Italien och på Balkan. I våra trädgårdar är julrosen en vanlig perenn (flerårig växt) som föredrar en ljus, halvskuggig placering med näringsrik jord och jämn markfuktighet.

Blommorna kan börja kämpa sig upp ur den frusna marken redan i nov-dec men det kan också dröja till jan-feb innan den tittar fram. Julrosen kan till och med blomma under snön.Till jul drivs julrosen till blom inomhus så att vi kan njuta av den i våra hem. När den blommat över klipper man bort stängeln. Håll den vid liv fram till utplantering genom att placera den på en ljus, frostfri plats och vattna sparsamt. När tjälen har gått ur backen kan du plantera ut den på ett halvskuggigt läge så får du glädje av den år efter år.

Skötselråd julros i kruka
Då julrosen egentligen är en uteväxt trivs den bäst ljust och svalt, där den blommar länge, på t.ex. inglasade balkonger/uterum, sommarstugor eller andra svala platser. Lätt jämn och fuktighet är lämpligt tills det är dags för utplantering.

AZALEA

Azalea Rhododendron simsii
Kommer från Kina och Japan. På Himalayas bergssluttningar sprider sig samma blomsterprakt som våra rododendron gör hemma i trädgården. Första gången azalean kom till Europa var år 1680 för att 30 år senare försvinna. 50 år senare 1768 kom den åter, denna gången till England. Förädling och förökning i större skala började först runt år 1815 då den introducerades i Belgien och Frankrike. Idag sker förädling och förökning i första hand i Belgien och Tyskland.

Skötselråd
Ljus och sval placering med jämn fuktighet förlänger Azaleans blomningstid. Azalean vill stå ljust, den uppskattar inte torr värme och placeras helst på ett bord innanför fönstret. Antingen vattnas den lite varje dag eller så sänks rotklumpen ner i ljummet vatten ca 5 minuter när jorden börjar kännas torr.

VINTERBÄR

Vinterbär Skimmia japonica
Härstammar från Sydostasien men har odlats fram i flera olika namnsorter. I trädgården trivs den halvskuggigt i mullrik jord. Är ett vackert inslag vid entrén eller i uterummet. Den pryder sin plats under vintern men har svårt att överleva till nästa säsong vid entrén. Har du den i uterummet kan den dock klara sig.

Skötselråd
Vill ha jämn fuktighet. Vattna gärna med ljummet vatten.

JULBEGONIA

Julbegonia Begonia x cheimantha
Julbegonian korsades fram av fransmannen Victor Lemoine för drygt 100 år sedan. Julbegonian var en storsäljare på 1920-talet och ända fram till mitten av 60-talet. När våra hem började bli varmare trängdes julbegonian undan och ersattes den av Julstjärnan som trivdes bättre i värmen.
De Julbegonior som odlas idag är betydligt tåligare för värme och torr inomhusluft än 60-talets. Julbegonian är en julblomma som kan användas både i rumsfönstret och på lite svalare ställen som inglasade balkonger/uterum som hålls lätt varma.
Tacksam är den då den sätter nya knoppar ända fram till slutet av mars.

Skötselråd
Julbegonian vill stå soligt och gärna i ett svalt fönster. Den bör torka upp lätt mellan vattringarna speciellt vid svalare placering. Bäst trivs den vid temperaturer från 15° och uppåt, men tål även lägre temperaturer.

KALANCHOE

Kalanchoë Kalanchoë blossfeldiana
Kärt barn har många namn – Vi kallar den Kalanchoë, Julglöd, Våreld och även Höstglöd. Växten kom så sent som för drygt 60 år sedan till Europa. Det var den tyske botanikern Blossfeld som tog med den hem från Madagaskars bergsområden. Den kom sedan att få sitt namn efter honom.
Kalanchoë är ett stort släkte på över 200 arter, de flesta från Madagaskar, Afrika och Sydarabien. Den blev snabbt populär vilket inte är så konstigt då den är lättskött och finns i olika färger.
De senaste åren har det också funnits en riktigt fin julröd variant.

Skötselråd
Kalanchoë är en suckulent och vill egentligen stå soligt, men då plantorna redan är i full blom tål den att stå inne i rummet. Viktigt med en Kalanchoë är att den alltid får torka upp mellan vattningarna.

ORKIDÈ

Med sina härliga färgnyanser blir det lätt en favorit. De vackra blommor och varierande sorter är de alla exempel på naturens konstverk.
Blommornas storlek varierar beroende på vilken sort du väljer så även storleken på växten. En underbar växt som tillför färg och liv var helst den planteras. En bland de mest populära orkidéer är Phalaenopsis.

I samplanering till jul, tänk på att plantera orkidén med andra växter som inte heller kräver så mycket vatten.

Skötselråd
En lättskött växt som kräver lite vatten. Om du vill ta vara på orkidén efter jul, plantera då om den i orkidéjord. När du planterat om den vattnar du den genom att doppa den i vatten och sedan ställa tillbaka den i krukan.