Skip to main content

SÅ LYCKAS DU MED

PIONER

Pionen för ofta tankarna till gamla trädgårdar men de är även ett vackert inslag i en trendig trädgård.

1

VAL AV SORT

Pioner är mycket härdigare än man tror. Du kan ha pioner som blommar från sista veckan i maj till mitten av juli. I norra Sverige blommar de lite senare och det är då viktigt att inte ha för sena sorter då det finns risk för att de inte hinner blomma.
2

VÄXTPLATS

Plantera pionen som solitär eller i rabatt men på en luftig plats, helst med vandrande skugga. Plantera inte pionen där det stått en pion tidigare och om samma plats måste användas, blanda då jorden med kompost eller ny jord. Pioner trivs i mullrik och väldränerad jord eftersom de avskyr stående väta.
3

PLANTERING

Buskpioner vill ha lite lättare och mer väldränerad jord än Bondpioner. Se till att luckra upp befintlig jord genom att blanda blanda ros- eller planteringsjord, barkmull eller kogödsel. Gräv en grop som är 50 cm djup och bred. Ställ den i en hink med vatten innan plantering. Fyll på med en bra jord och vattna i planteringsgropen, ca 20-30 liter. Plantavstånd bör vara ca. 100 cm. Se till att de står luftigt. Örtartade sk. Bondpioner ska inte planteras för djupt då det finns risk att de inte blommar. Översta delen av roten får inte komma djupare än 5 cm från ytan. Buskpioner gynnas av att planteras lite djupare, ca 10 cm under ytan.
4

GÖDSLING

Göd aldrig vid plantering utan vänta 2-3 veckor efter planteringen. Buskpioner vill ha gödning på våren och övriga flera gånger under vår/sommar. Viktigast är direkt efter blomningen. Mylla ner gödningen i ytan. Benmjöl är bra för att förstärka blommornas färg. Även träaska är bra för pioner, men bara som en ”kryddning”. Det stärker plantan och gör den mer vinterhärdig. Ta hellre för lite gödning än för mycket till dem.
5

BESKÄRNING

Buskpioner behöver ingen beskärning. Ta bara bort döda grenar precis innan blomningen. Klipp inte ner bladverket för tidigt. Pioner ska klippas ner på hösten eller tidig vår. Klipp inte ner förrän minst 50% av bladverket har vissnat.
6

STÖD

Pioner har en tendens att lägga sig ner och då är det bra om man kan stötta dem tidigt. Vanliga buskstöd fungerar bra men allra bäst är om man använder pionstöd, en rund "platta" med hål, som man placerar ovanpå pionen innan den börjar växa upp på våren.
7

ÖVRIGT

En gammal pion som har slutat blomma kan alltid räddas. Orsaken till att den inte blommar kan vara att den har hamnat för djupt. Det du då gör är att antingen gräver du upp och flyttar pionen eller så omplanterar du den på samma plats.

Om du vill flytta eller dela din pion så är bästa tiden för att göra detta tidig höst. Gräv upp rotklumpen och dela, se bara till att du har "ögon", knoppar, på varje del. Låt torka till något i snittytan innan du planterar på nya plats.