Skip to main content

SÅ LYCKAS DU MED

POTATISODLINGEN

Att odla egen potatis är enkelt, roligt och ger ofta stor skörd. Vi guidar dig oavsett om du har stor trädgård och odlar på friland eller i kruka på balkongen.

FÖRGRO DIN POTATIS

Förgroning är inte alltid nödvändigt men är en bra start för potatisen. Den kommer då att få groddar som gör att potatisen växer fortare när den väl är planterad. Plocka ur potatis ur förpackningen och placera den förslagsvis var för sig i en äggkartong, i ett ljust, rumstempererat (15-20°C) och frostfritt utrymme. Det ska ske några veckor före plantering.

JORDFÖRBEREDELSER OCH PLANTERING

Välj ut en ny plats i trädgårdstäppan på hösten/våren för potatissättning och jordförbättra trädgårdslandet (lerjorden) med barkmull, kompost och sand. Grundgödsla sedan jorden med ett långtidsverkande gödsel. Bearbeta jorden väl (till 15-20 cm djup) och gör hål för sättpotatisen. Tänk på att groddarna ska vara uppåt.

• All sättpotatis kan planteras från april-juni.
• De sätts ner i jorden 5-8 cm djupt.
• Sättavstånd 20-35 cm och radavstånd 50-70 cm (beroende på knölstorlek).
• Mycket tidiga och tidiga sorter kan du sedan skörda från juni-augusti och sena sorter i augusti-oktober.

ODLING

När du väl har satt ner sättpotatisen i jorden gäller det att vattna ofta speciellt viktigt vid torka. Luckra jorden efter hand och rensa bort allt ogräs. Kupa upp jord kring potatisplantan när den är 10 – 15 cm hög. Täck knölarna inte bladen! Knölar som utsätts för ljus blir gröna och oätliga. Det går också bra att odla potatis i pallkrage eller hink.

SÅ HÄR ODLAR DU I

PALLKRAGE

1. Välj ut en solig plats i trädgården.
2. Lägg ut markduk för att hindra gräs och ogräs.
3. Ställ två pallkragar på varandra och fyll på med plantjord och långtidsverkande gödsel.
4. Sätt potatisen (förgrodd), inte för djupt (ca 5 cm) och täck med jord.
5. För snabb uppkomst och tidig skörd, täck pallkragen med odlingsväv.
6. Vattna och kupa upp jord runt plantorna allteftersom blasten växer.
7. Tag bort väven när frostrisken är över.

SÅ HÄR ODLAR DU I

HINK

1. Förgro potatisen.
2. Odla i dränerade stora krukor eller hinkar.
3. Fyll i 10 cm jord, sätt en eller flera potatisar och fyll sedan så potatisen täcks med ca 5 cm jord. Ta in odlingskärlet vid frostrisk.
4. Fyll på med mer jord när plantan kommer upp. Upprepa tills kärlet är fullt.
5. Varm placering ger tidig skörd; dock högst 25°C.
6. Vattna ofta vid torka.

SKÖRDA DIN POTATIS

Innan du tar upp din potatis, skrapa bort lite jord så du ser om potatisen har uppnått den storlek du önskar. Om du vill lagra in din potatis för senare konsumtion, klipp av blasten och låt potatisen ligga kvar i jorden 2-3 veckor. Då bildar potatisen tjockare skal och klarar lagringen bättre.

FÖRVARA DIN POTATIS

Lagra potatisen svalt, frostfritt, luftigt och mörkt. Om möjligt temperatur 5-15°C. Lagra i säckväv, trälårar, eller papperspåsar då det är luftigt. Undvik täta plastpåsar som förvaring. Tänk på att undvika ljus på potatisen då potatisen vid ljusexponering blir grön och oätlig.

OLIKA SORTERS

SÄTTPOTATIS

Observera att vi har ett utvalt sortiment av Stubbetorps sättpotatis. Kontakta oss om du är intresserad av någon särskild sort.

LÄS OM OLIKA POTATISSORTER